Ekologiset materiaalit mahdollistivat hyvän sisäilman

Riikka Kerttulan talo on perinteisellä tavalla rakennettu omakotitalo. Talon asuinpinta-ala on 117 neliötä. Tontilla on lisäksi varastorakennus sekä piharakennus, jossa on kasvihuone ja ulkohuussi. Talon rakenteissa ei ole muovia, vaan rakenteet on tehty hengittäviksi. Ilmanvaihto on painovoimainen, ainoastaan kylpytiloissa koneellinen. Talo oli myös yksi Valkeakosken talonäyttelyn esittelykohteista.

– Koko taloprojektini kantava teema oli hengittävät eli dynaamiset rakenteet. Välipohjan savivalun ja sisäseinien savirappauksen lisäksi parhaaksi eristeratkaisuksi valikoitui Termex-Selluvillan keräyspaperista valmistettu lämmöneriste, jolla on kevyt hiilijalanjälki. Pisteenä iin päälle, Termex-Selluvilla on valmistettu EKOenergia-sertifioidulla tuulivoimalla. Seiniin Selluvillaa asennettiin kaikkiaan 250 mm ja yläpohjaan 600 mm. Itse asennustyö hoitui Termexin asentajalta varsin helposti ja nopeasti. Eristeen annettiin kuivua viisi päivää ja sen jälkeen seinät paperoitiin ilmansulkupaperilla.

Muoviton ja kemikaalivapaa

– Talonäyttelyssä sain runsaasti palautetta, että tässä talossa on helppo hengittää. Vieraana kävi useita sisäilmaongelmista altistuneita ihmisiä, jotka aistivat ilman epäpuhtaudet nopeasti. Sisäilmaongelmathan eivät suinkaan aina tarkoita homeita tai muita mikrobeja vaan kyseessä voi olla esim. rakennusmateriaaleista vapautuvia yhdisteitä. Uusissa taloissa sisäilman laatu voi olla heikko, jos rakenteissa on muoviyhdisteitä ja pinnoitukseen käytetään laminaattia, MDF-levyjä, muovipohjaisia maaleja ym.

– Minulta on useasti kysytty mikä on parasta uudessa talossani. En ole osannut nimetä yhtä asiaa vaan summaan asian niin, että parasta on se, että talo on omien arvojeni mukainen. Rakennusprojektissani kantava ajatus on ollut tehdä mahdollisimman terve talo perinteisiä menetelmiä hyödyntäen. Rakenteiden hengittävyys on mielestäni ratkaisevassa asemassa talon terveyteen. Valitessani rakennusteknisesti kestäviä ja ekologisia materiaaleja, sain myös terveellisen sisäilman,” kertoo Riikka Kerttula.

Voit lukea Riikan taloprojektista ja ekologisista materiaalivalinnoista lisää Riikan omasta blogista http://ekompi.fi/